Grad lovora

Lovran je grad duge i bogate prošlosti sa stogodišnjom tradicijom u turizmu. Ime je dobio po lovoru (laurus nobilis) koji u izobilju raste u zimzelenim gajevima u mjestu i okolici.
000007-026Od mjesta koja su se razvila na istočnim strmim padinama Učke, Lovran je najstarije naselje koje je izraslo neposredno uz obalu Liburnije. Lovran je sačuvao svoju povijesnu jezgru srednjovjekovne urbane koncepcije. Stari grad je bio okružen obrambenim zidom i bastionima na čijim su temeljima i zidovima vremenom izgrađene kuće.
Kortili Starog grada su draž i posebnost mediteranskog urbanog graditeljstva. Iza kamenog portala naziru se fasade susjednih kuća, ukrašene skalinama, trijemovima i skodovima, a u sredini kortila uzdiže se kameno grlo cisterne.

0000785889_l_0_bf3gykDobra klima, bujna mediteranska vegetacija i povoljan zemljopisni položaj omogućili su snažni razvoj
turizma na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Lovran je od tog vremena, uz Opatiju, najvažnije mjesto glasovite Rivijere. Nekoliko vila sagrađenih u to doba ubraja se u svjetsku graditeljsku baštinu.

Lovran u 21. stoljeću raspolaže s bogatom povijesnom baštinom, stoljetnom turističkom tradicijom, očuvanom prirodom, izgrađenom infrastrukturom, a sve to omogućuje ponovni uzlet turizma uz održivi razvoj i poštivanje svih ekoloških standarda.

 

 

Korisne informacije

Trg slobode 1
Tel: +385 51 291 740
Fax: +385 51 294 387
web: www.tz-lovran.hr
E-mail: information@tz-lovran.hr
President – Alan Sanković
Director – Vojko Brubnjak
Administrator TIC Lovran – Nataša Cibić Poznić
Administrator TIC Medveja – Suzana Anđelina Horvatinčić

Brošure o Lovranu i okolici

(Visited 17 times, 1 visits today)