Drevni čuvar doline rijeke Mirne

Motovun – Montona

U sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne, smješten je vjerojatno najpoznatiji i najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić Motovun-Montona čija je veduta jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjosti.

MOTOVUN, 26.07.2010 / MOTOVUN FILM FESTIVAL, PRVI DAN, OTVORENJE, / SNIMIO: SANDRO RUBINIÆ

Motovunom dominira romaničko gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća smješten do Župne crkve Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. Na središnjem se gradskom trgu nalazi i romanička komunalna palača, najveća profana zgrada u Istri iz tog razdoblja a naokolo su i brojne druge povijesne građevina. Motovun-Montona je odavno vrlo atraktivna i popularna turistička destinacija pa u mjestu postoji i hotel Kaštel smješten u nekadašnjoj palači obitelji Polesini.

Ovdje se održavaju brojne manifestacije no posljednjih je godina napoznatija od njih međunarodni Motovun film festival koji se održava koncem srpnja i na kojem sudjeluju i poznati filmski umjetnici iz čitavog svijeta. Motovun-Montona je zanimljiv i ljubiteljima balonaškog sporta jer zbog pogodne mikroklime omogućava letenje tijekom čitave godine pa je Motovun-Montona domaćin nekoliko balonaških manifestacija.

Motovunska šuma, koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva. Kvaliteta istarskih bijelih tartufa čija je sezona od rujna do prosinca po mnogima se može mjeriti s onom najboljih talijanskih i francuskih tartufima.

Nasuprot Motovuna nalaze se i slikoviti gradić Oprtalj-Portole i mjesto Livade, poznati po Danima tartufa koji se održavaju u razdoblju od rujna do studenog. U Livadama, koje se nazivaju i Svjetski centar tartufa, svake se godine organizira i posebni festival s izborom najvećeg tartufa.

Oko Motovuna prostiru se vinogradi s najpoznatijim istarskim vinskim sortama bijelom malvazijom i crvenim teranom a u okolici su brojne kvalitetne konobe i restorani.

U blizini se nalaze i Istarske toplice, termalno lječilište s ljekovitom vodom.

Motovun i okolica

Motovun-Montona još od pretpovijesti dominira svojom širom okolicom. Prema novijim istraživanjima New Age znanstvenika, takvu poziciju duguje položaju na raskrižju zemljinih energetskih meridijana, odnosno tzv. ‘Zmajevih brazdi’. Ti meridijani krajolikom prenose pozitivnu životnu energiju Zemlje, a na mjestu gdje se takve ‘brazde’ sijeku, kao što je to u Motovunu, nastaje snažan izvor pozitivne energije ili ‘dišni otvor’ planeta Zemlje.

p1030911sn

Atraktivnosti Motovuna pridonosi i srednjovjekovni ambijent zidina koje prstenasto, odnosno dva puta poluprstenasto okružuju grad, kao i pogled na vinorodna polja i Motovunsku park-šumu. Ugostiteljska i gastronomska ponuda učinila je Motovun omiljenim izletištem turista koji ljetuju na zapadnoj i istočnoj obali Istre.

Područje oko grada možete upoznati šetajući Motovunskom park-šumom u potrazi za gastronomskim specijalitetom – tartufom, obilazeći vinograde terana, pinota i malvazije na jugozapadnim obroncima brežuljka, tijekom lova ili vožnje biciklom. U dijelu naselja, nazvanom Kanal, od 1903. godine svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu održava se stočni sajam. Uz Motovun je vezana i legenda o divu Velom Joži, prema kojoj je nastala i istoimena pripovijetka Vladimira Nazora.

Povijest

Motovun, tal. Montona, općinsko središte i slikoviti srednjovjekovni grad izgrađen je na stožastom brdu zaravnatog platoa i urbanih linija koji je potekao od pretpovijesne gradine. Podaci o naseljenosti datiraju iz antičkih vremena, točnije s kraja 2. i početka 3. stoljeća, o čemu svjedoče i natpisi izloženi uz venecijansku heraldiku i leonidiku na unutrašnjem plaštu u prizemlju renesansne kule.

motovun

Prema navodima na natpisu s posjeda rimske senatorske obitelji Sissena, upravo je kod Lorna i Červara navedena obitelj posjedovala centar za proizvodnju istarskog maslinovog ulja koje su izvozili diljem Rimskog Carstva, dok su u okolici Motovuna-Montona crpili glinu za masovnu proizodnju amfora. Tijekom kasne Antike na mjestu sadašnje kasnorenesansne trobrodne Župne crkve Sv. Stjepana nalazila se prostrana starokršćanska bazilika. Zaravnati plato kojim dominira kasnosrednjovjekovni trg s bunarom i grbom grada ima prostrani srednjovjekovni izgled cisterne.

U pisanim izvorima Motovun-Montona se prvi put spominje davne 804. godine na Rižanskom saboru i to kao Montouna.

Tijekom vladavine Bizantskog Carstva Motovun-Montona je obuhvaćao područje koje je u carsku blagajnu pridonosilo gotovo desetinu ukupnih poreznih davanja tadašnjeg stanovništva Istre, dok je tijekom rimskog doba pripadao porečkom ageru.

Motovun-Montona je bio i značajno sjedište domaćih plemićkih obitelji, posebice onih iz predvenecijanskog razdoblja, primjerice, obitelji Barbo ili Polesini. Njihovi posjedi nalazili su se u okolici Motovuna-Montona, primjerice, crkva Sv. Nikole u blizini Rakotula koju krase značajni umjetnički dosezi zidnog slikarstva prošaranog glagoljskim, latinskim, dijalektalnim i drugim grafitima.

O ranosrednjovjekovnom životu u Motovunu svjedoče zvonik iz 13. stoljeća, kao i tragovi pleterne skulpture na ulaznoj gotičkoj kuli te mnogim drugim građevinama.

Na pojedinim kasnosrednjovjekovnim kućama unutar zidina naziru se elementi i strukture građevinskih radova iz ranijih razdoblja. Na unutrašnjem, ujedno i najstarijem dijelu zidina, djelomice su uočljive mnogobrojne preinake. Zidine su se tijekom 12. i 13. stoljeća prvobitno naslanjale na romanički dio pretorske palače koju krase kameni lukovi ulazne kule uz koju je krajem 12. i početkom 13. stoljeća nadograđena prvobitna fortifikacija.

U unutrašnjosti pretorske palače još su vidljive zazidane bifore srpastih segmentnih lukova te stupovi koji datiraju u duecento, dok četvrtasti kapiteli potječu iz 12. stoljeća, odnosno predvenecijanskog razdoblja.

To je jedna od najvećih romaničkih palača u Istri i Hrvatskoj iz razdoblja vladavine Akvilejske patrijaršije, odnosno – slobodne motovunske komune. O tome svjedoče i srednjovjekovna pročelja zgrada koje čine sjevernu i južnu ulicu, što vode do srednjovjekovnog ulaza u grad, kao i barokne lođe s prekrasnim pogledom na Motvunsku šumu. Prema pisanim izvorima, lođa se prvi put spominje davne 1331. godine pod nazivom Lobia Maior.

Grad s nazubljenim kruništem zvonika i crkvom Sv. Stjepana dominira dolinom rijeke Mirne i Motovunskom šumom.

Geološki nalazi potvrđuju također još jednu zanimljivost ovog područja. Naime, ispod četiri metra naslaga bijele zemlje iskopani su dokazi da je u Srednjem vijeku u Motovunsku šumu tijekom plime dopirala morska voda. Budući da je za vrijeme stolovanja biskupa Tomasinija Mirna bila plovna samo do Bastije i Ponteportona, novigradski biskup dao je izgraditi plovno korito sve do Motovuna. Prema usmenoj predaji, tijekom prokopavanja korita stradali su mnogi, a u neposrednoj blizini Motovuna pronađeni su i golemi, navodno ljudski kosturi. Sve je to rezultiralo nastankom novih pučkih predaja te književnih i umjetničkih dijela o divovima koji su sagradili istarske gradine – primjerice one G. d’Anunzia, potom ‘Veli Jože’ Vladimira Nazora, kao i Titov poklon Motovunu iz 1946. godine koji prikazuje Nazorov portret, dijelo kipara Vanje Radauša.

Budući da je Motovunska šuma obilovala drvom, stanovništvo Motovuna i Mletačka Republika s jedne te susjedne knežije s druge strane željele su prevlast nad tim prirodnim bogatstvom. Drvo je bilo jako bitno za izgradnju venecijanske flote, pa je tako, primjerice, i Goethe želio vidjeti poznati istarski hrast na kojem je počivala slava Venecijanske Republike.

 

Korisne informacije

Motovun Tourist Board
Trg Andrea Antico 1
52424 Motovun
info@tz-motovun.hr
Tel/Fax: 0038552 681 726

Brošure o Motovunu i okolici

(Visited 20 times, 1 visits today)