Vrata u Hrvatsku

Get to know Umag

Umag-Umago, mali grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, predstavlja »vrata Hrvatske u Europu«. Umag-Umago je danas grad turizma i sporta. Posebno je poznat kao sportski centar Istre s obzirom da već godinama, kao domaćin ATP turnira, ugošćuje brojne zvijezde svjetskog tenisa.

aero-umag_big

Još od davnina, otkrili su ga rimski plemići i odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama kojima obiluje stara umaška jezgra.

Svega 40 kilometara udaljen od Trsta, 150 od slovenske prijestolnice Ljubljane i 50 nautičkih milja od Venecije – omiljeno je mjesto za odmor, s izuzetnim izletničkim mogućnostima. Zaleđe Umaga-Umago skriva dosad malo poznate turističke atrakcije, poput planinarenja, speleologije i ostalih aktivnosti za ljubitelje prave pustolovine.

Prvi turistički ulaz u Hrvatsku

Stari je Umag-Umago smješten na malom poluotoku (nekada otoku) na sjeverozapanjoj obali Istre. Podignut je na temeljima rimskih arheoloških ostataka te je sačuvao mrežu uskih uličica i srednjovjekovnu urbanu strukturu. Već su ga Rimljani proglasili svojim odmorištem i povezali s kopnom.

umag1

Novi se Umag-Umago proteže uglavnom duž obale od Katora prema Novigradu, na kojem su potezu smješteni njegovi glavni turistički kapaciteti.

Uz Umag-Umago su poznate još posebno dvije turističke destinacije. Savudrija-Salvore, sa svojim najstarijim zidanim svjetionikom na hrvatskom Jadranu (1826.) i Lovrečica kao mirna oaza obiteljskog odmora. Svojim zamljopismin položajem Umag-Umago je prvi turistički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz Europe od koje su na svega desetak kilometara udaljene europske autoceste.

Umag-Umago je i prvi nautički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz središnje Europe i smješten je u turistički atraktivnom zaljevu gdje se nalazi jedna od najprestižnijih ACI marina s plavom zastavom, koja je samo jedna od jedanaest plavih zastava kojima se ponosi Umag-Umago kao turistička destinacija.

Turistički mini vlak povezuje Umag-Umago s Katorom gdje se nalazi rimsko arheološko nalazište.

Povijest i nasljeđe

Današnji je poluotok bio nekada zapravo otok, a samo naselje se nalazilo pri kraju luke Umag-Umago. Zidine – s gradskim vratima i pomičnim mostom podignute su u X. stoljeću. Djelomice su sačuvane na jugozapadnoj strani, pored gradskog muzeja (koji je bio jedna od obrambenih kula s kruništem u obliku lastavičjeg repa, još uvijek vidljivim s morske strane).

images

Na ulazu u povijesnu jezgru nalazi se crkva Sv.Roka, izgrađena nakon epidemije kuge 1507. godine. U unutrašnjosti iste nalazi se osebujni oslikani drveni strop iz XVIII. stoljeća.

Župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina, zaštitnika grada Umaga-Umago, sagrađena ja prema projektu piranskog arhitekta Filippa Dongetija. Kasnobarokno pročelje crkve ostalo je nedovršeno. S unutrašnje strane crkvenog ulaza uzidan je prikaz Sv. Peregrina u kamenu iz XIV. Stoljeća. Na stropu crkve je freska koja se pripisuje Giuseppeu Barnardinu Bisonu iz Palmanove. Na glavnom se oltaru nalaze kipovi Sv. Peregrina i Sv. Nicefora.

U crkvi su razne dragocjene oltarne pale i fragmente drvenog poliptiha (XV.st.). Treba obratiti pažnju na kip Gospe Žalosne koji se pripisuje nekom od Vivarinijevih učenika. Orgulje potječu iz 1776.godine Mletački se lav na zvoniku izvorno nalazio na gradskoj palači uništenoj u požaru 1924. godine. Zvonik je visok 33 metra, a potječe iz 1651. godine.

Javna cisterna iz 1677. godine, obnovljena je 1780. Iza Župne crkve, uza zid istočno od apside, utisnula se metalna kugla: kažu da se radi o topovskoj kugli koju su ispalili Ðenovljani (1810.). Drevne kuće lijepih bifora, uličice, grbovi, natpisi najprepoznatljiviji su dio Umaga-Umago i nalaze se na zapadnoj strani grada.

AtpUmag

U ulici Epifanio, na broju 3, u pročelje je uzidan ranokršćanski sarkofag iz V. stoljeća. Na mnogim ćete zgradama opaziti probušene kamene nosače. Između njih su se u vrijeme vjerskih blagdanima vješale i pokazivale izvezene plahte, a unutrašnjost se domova ujedno štitila od sunca.

Produžite naposljetku do lukobrana (diga). Njegova je gradnja započeta 1825., a dug je 404 metra.

Na plaži Sv. Pelegrina nalazi se istoimena crkva (1401.) podignuta na mjestu na kojem je svetac podnio mučeničku smrt.

Korisne informacije

Umag Tourist Board
Trgovačka 6
52470 Umag
Tel: +385 52 741 363
Fax: +385 52 741 649
info@istria-umag.com

Brošure Umaga i okolice

 

(Visited 22 times, 1 visits today)